Marius Holth – biografi
Marius Holth ble født i Trondhiem i 1971 og vokste opp i kystbyen Horten der han tidlig fikk interesse for musikk og sang. Under oppveksten eksperimenterte han med mange kreative uttrykk, laget kortfilmer, teater og fikk stor suksess med en fotoutstilling fra en reise til India i 1993. Marius ble for alvor interessert i stemmen som kunstnerisk uttrykk under arbeidet med lyd-diktet «Isplaneten», der han sto for manus, regi og spilte hovedrollen. Her jobbet han sammen med mange kjente norske kunstnere som komponisten Maja Ratkje, og skuespillerne Nils Vogt og Rolv Arly Lund. «Isplaneten» ble norsk radioteater-historie da det var det første hørespillet produsert utenfor NRK, som ble spilt på NRK Radioteateret.
Eksperimentell stemmebruk
Marius ble en del av miljøet rundt Roy Hart Theatre i Frankrike, som jobber med eksperimentell stemmebruk. Han jobbet med lærere som Beate Myrvold, Carol Mendelson og Jonathan Hart. Fokuset for arbeidet var å jobbe frem en sterk kontakt mellom stemme, følelse og kreativt uttrykk. Dette arbeidet resulterte i flere eksperimentelle prosjekter. Han sang blant annet operaen «8 Songs for a Mad King» av Peter Maxwell Davies, på Oslo Operafestival i 2006 og 2008. Denne moderne operaen regnes som noe av det vanskeligste en sanger kan gi seg i kast med fordi vokalene i dette stykket spenner over 5 og ½ oktav. Stykket ble lagt merke til av NRK og fremført direkte på NRK P2 “Midt i Musikken”. Marius gjorde også flere kontratenorstykker og er en av de få mannlige sangerne som har gjort sopranarien «Nattens dronning» i originaltonearten.
Lidenskapelige tolkninger
Marius hentet også inspirasjon fra den tsjekkiske sigøynersangerinnen Ida Kelarowa, som ofte besøkte Oslo. Hun ble en døråpner til sigøynermusikkens lidenskapelige tilnærming til sang. Marius startet ensemblet “Cirkus Cameralla” som fremfører folkemusikk og sigøynermusikk på mange forskjellige språk. Han jobbet sammen med Per Karang og Svein Haugen fra det etablerte norske sigøynermusikkbandet «Storm Und Drang». Han startet også prosjektet «Brelsk» der Marius fremfører egne norske oversettelser av den Belgiske sanglegenden Jacques Brel. «Brelsk» har hatt over 50 konserter rundt om kring i Norge, vært på flere turneer, og spilt på alt fra Parkteateret til Miljødepartementet, NRK Nitimen, og «Midt i Musikken».
Marius var en av 13 sangere som ble tatt opp i «The Elite Class of Complete Vocal Technique» av Catrine Sadolin, som regnes som en av Europas ledende vokalpedagoger. Han studerte vokalteknikk på CVT i København i til sammen 5 år. Etter utdannelsen begynte han å undervise i sang og teater ved siden av en begynnende artistkarriere.
Queen fans fra hele Europa
Marius har gjort flere sceneprosjekter i samarbeid med Petter Anthon Ness, en produsent som har jobbet med mange etablerte artister fra Bettan til Jan Werner Danielsen. Marius og Petter Anthon har også samarbeidet om showet «Barcelona» som tar utgangspunkt i det legendariske albumet skrevet av Queen vokalist Freddie Mercury. Marius sang Freddie Mercury sin stemme i dette showet som også involverte den nederlandske sopranen Karin Ten Kate, 30 korsangere og et band på 8 musikere. Showet hadde flere store konserter i Norge, og i Rotterdam i Nederland. Den største konserten var på Freddie Mercury Memorial Day i Montreux i Sveits der showet fikk en fantastisk mottagelse av flere tusen Queen fans fra hele Europa.
Låtskriver med et særegent utrykk
Marius har vært aktiv som komponist og låtskriver i mange år og en viktig del av artistkarrieren hans har vært å fremføre eget materiale. Han har også skrevet barnemusikalen «Storklovn og Sirkus Fantasi» og musikalen «Medusa Revolt» som ble satt opp på Teater Manu i 2013. Han har spilt inn singelen «Wings of Silver» hos Jan Erik Kongshaug, som regnes som en av verdens ledende lydteknikere. Marius har utviklet sceneshowet «Rambling Tree» der han fremfører egne komposisjoner sammen med et stort ensemble. Dette er musikk med et sterkt sosialt og medmenneskelig engasjement som henter inspirasjon fra flere musikalske stilarter. Mange kjente norske musikere som perkusjonist Paolo Vinaccia, gitarist Hans Mathisen, Bratsjist Jon Sønsterbø og fiolinist Bjarne Magnus Jensen har vært involvert i dette prosjektet. Musikken er arrangert av Sverre Indris Joner og Petter Anthon Ness. Den og tar tilhørerne med på en reise gjennom musikk og tekst med mange lag av mening.
Samarbeid med kjente norske musikere
Marius har også samarbeidet med den kjente norske produsenten Kim Edward Bergseth, som blant annet var med å vinne Eurovision Song Contest i 2009 sammen med Alexander Rybak. Bergseth blir en viktig person i gjennomføringen av Holths EP «Fortuneteller» der Marius spiller inn egne komposisjoner sammen med flere kjente norske musikere. På denne EP’en møter du blant annet gitarist Geir Sundstøl, bassist Audun Erlien, trommeslager Martin Vindstad, korister Kari Iweland og Kari Gjerdum, FAME’S «Macedonian Radio Orchestra» m.fl. En av sangene er også arrangert av Sverre Indris Joner, som er en av Norges mest kjente arrangører. «Fortuneteller» blir lansert for radiospilling i både Norge og USA. Plata inneholder fengende musikk med tekster om mellommenneskelige relasjoner.