Boklansering

Bruk potensialet som ligger i stemmen din

Hva skal til for at det vi bærer med oss på innsiden får slå ut i blomst? Marius Holth har i en årrekke fungert som en stemmens fødselshjelper med sine Stemmekraftkurs, der han med egenutviklede øvelser guider alle typer mennesker til en større forståelse for sammenhengen mellom sang, kreativitet, følelser, kropp og mellommenneskelige relasjoner. Han viser hvor mye kapasitet som bor i vår egen stemme – helt uavhengig av om du selv synes du er god til å synge. I denne boka gir han konkrete tips til hvordan det å leke med egen stemme kan gi økt selvforståelse og bidra til å forløse ditt kreative potensiale.

Denne boka passer for alle som er interessert i sin egen stemme. Enten du er korsanger, revyskuespiller, lærer, gründer, kulturinteressert, opptatt av selvutvikling, eller du alltid har hatt en fornemmelse av at det bor noe mer inne i deg enn det du får tak i for øyeblikket. Stemmen vår kan åpne dører inn til rom vi ikke visste vi hadde, og denne boka viser deg veien til døra.

Stemmens frigjørende kraft er delt inn i 12 kapitler der Marius går inn i ulike temaer som er knyttet til kraften som stemmen din inneholder. Du vil få konkrete eksempler fra hvordan mange av dem han har veiledet har funnet kraften i sin egen stemme, men også fascinerende historier fra Marius sitt eget liv. På en poetisk og sensitiv måte trekker han inn tanker fra vitenskap, litteratur og poesi som hver på sin måte belyser den sårbare og kraftfulle prosessen det er å dra ut på leting etter sitt personlige uttrykk gjennom stemmen. Gjennom boka finner du også mange praktiske oppgaver som du kan bruke til å forløse Stemmens frigjørende kraft og til å ta den i bruk i eget liv.

Om Forfatteren

Marius Holth er sanger, komponist og sangpedagog med utdannelse fra Complete Vocal Institute i København og bakgrunn fra Roy Hart Theatre i Frankrike. Han underviser i sang ved Kunsthøgskolen i Oslo og driver firmaet STEMMEKRAFT der han underviser sangere, kor og artister i sang, vokalteknikk, låtskriving og improvisasjon. Marius er aktiv med flere musikalske prosjekter i samarbeid med profilerte norske musikere og produsenter. Han har hatt mange kurs for Norges Korforbund og er en ettertraktet foredragsholder for alle som er interessert i sammenhengen mellom stemme, kreativitet, kropp og selvutvikling.

Ihren Nygårdsvik, Uttalelse om Marius Holth sin sangpedagogikk

«Syng stygt» oppfordringen kommer fra Marius Holth bak pianoet.

Oppfordringen åpner og heler en gammel skam i meg, da jeg ble bedt om å ikke synge under innspilling til NRK´s pikekorkonkurranse da jeg var 10-11 år. Nå tar jeg sats og synger alt jeg kan. Tårene begynner å trille nedover kinnene mine, samtidig som smilet blir brer seg inne i meg. Det synes og utenpå, jeg smiler bredere og bredere mens jeg synger og ser på de andre. Jeg gleder meg over fellesskapet det er i å synge sammen. Jeg er ikke utenfor lenger, jeg er med. Jeg er ikke for dårlig lenger, jeg er bra nok. Det er nå godt over en måned siden jeg var på en ukes stemmekraftkurs med Marius Holth og Beate Myrvoll på en seter på Venabygdsfjellet. Og jeg har fått tid til å reflektere over hva det egentlig var som skjedde. Marius inviterer oss utpå, til å utfolde oss, utforske oss selv.

Det handler ikke bare om stemmen vår, men om oss selv som mennesker. Til å finne vårt eget uttrykk, og til det er sangen en vei utenom det tankemessige, mentale og kobler seg rett på det følelsesmessige, det personlige. . Hvorfor opplevde jeg det slik ? Trolig fordi det å synge er noe av det mest nakne vi kan gjøre, spesielt når vi ikke er trenet til å synge «riktig» eller «pent», å våge seg utpå på en ikkemestringsarena, en blank arena. En blank arena, der vi begynner på null, og fra det punktet bli invitert til å søke seg mot et eget uttrykk. Det er så og si ingen andre læringsarenaer eller lærere som bruker det utganspunktet*. Vi skal som oftest inn i en form, vi skal lære noe utenfra som vi skal prøve å mestre, å leve opp til en ytre målestokk. ikke innefra og ut, som Marius jobber med, det er en sjelden tilnærming, og en tilnærming som jeg skulle ønske flere pedagoger ville jobbe ut fra.

Så han går foran pedagogisk, skaper ny pedagogikk. En pedagogikk som trengs i vår tid og i mange mennesker strever med å forholde seg til mange inntrykk utenfra og mangler et indre kompass. Og stemmen vår lades av følelsene våre. Opplevde og at de som var «flinke»til å synge også kom seg ut av det tillært flinke og inn i et mer personlig uttrykk, mer følelsesnært. Det flinke og mestrende kan være imponerende og flott, noe å beundre, men det trenger ikke berøre noen følelsesmessige strenger*. Da kommer vi heller ikke i følelsesmessig kontakt med hverandre.

I «stemmereisen» som er et av de pedagogiske verktøyene Marius tilbød under dette kurset, satt han ved pianoet og vi ble invitert til å jobbe med en konkret sang, eller utforske noe som vi stod i i livet vårt som var vanskelig, eller som vi ville få til. Den individuelle stemmereisen ut fra en individuell problemstilling ble for meg svært interessant. Jeg jobbet med en visjon for arbeidet mitt. Marius satt intuitivt tonen på pianoet for en start så var vi i gang med en intuitiv prosess der han satt tone og jeg fulgte intuitivt mitt eget stemmemessig uttrykk og kom på sporet av det ukjente, ubevisste i meg selv. Slik ble også stemmereisen en reise til en bro mellom det ubevisste og det bevisste i meg selv. Slik ble stemmereisen en reise til økt bevissthet, og med det en kilde til økt livsutfoldelse.

En annen øvelse som jeg likte svært godt var de «1000-ufullendte sanger», her gikk alle kursdeltakerne fritt på gulvet og en kunne ta initiativ til å begynne på noen strofer eller et refreng de kunne fra en sang. Denne øvelsen spilte på at vi alle går rundt og har strofer i hodet fra ulike sanger. Det var og en øvelse til å ta tak i noe ufullstendig, noe en bare har en bit av, og det fine ble at ofte fulgte andre på om kom med det de selv husket av strofer fra den påbegynte sangen. Flere ganger stemte alle i sammen, og med hver våre deler skapte vi en en helhet sammen.

Denne øvelsen har og en meta-opplevelse i seg; å oppleve en dialogisk prosess der vi sammen kommer fram til en meningsfullt helhet som vi kunne dele og glede oss over, en dyrking av det individuelle og fellesskapet på samme tid. For meg blir det en metafor på det gode samfunn, alle sammen bidrar med hver sitt til helheten. *

Når jeg skal trekke faglige paralleller til Marius Holth så ligner det det pedagogiske arbeidet til Professor Emeritus Bud Beyer fra Northwestern University i USA. Bud Beyer er opprinnelig en pantomimekunstner opplært av Marcel Marceu i Frankrike , og har viet sitt virke til å lære skuespillere og musikere til å besjele sine kunstneriske uttrykk. Han har utgitt boken «Sirkelen sluttes» på Universitetsforlaget. De siste årene har han arbeidet med musikkpedagoger, musikere, dirigenter og orkestre, og blant annet vært gjesteforsker ved Griegakademiet, Institutt for musikk ved Universitetet i Bergen. Jeg selv fikk ta del i en ukes kurs ved Griegakademiet i Bergen for noen år siden og fikk gleden av å oppleve hans praktiske tilnærming til det å formidle.

For mer info se https://www.universitetsforlaget.no/Bli-forfatter/Vaare-forfattere/ Bud_Beyer

Marius Holth Og Bud Beyer er to pedagoger som ligner hverandre i det jeg opplevde at de har et genuint ønske om å støtte utøveren mot å nå sitt eget potensiale.

Med beste hilsen Irene Nygårdsvik
– Ihren Nygårdsvik, Uttalelse om Marius Holth sin sangpedagogikk