Et musikalsk eventyr
Vi er tilbake i 2006. Marius sitter i andre etage på en buss i København som kjører langs kanalen ved Islands brygge på vei til seminar på «Complete Vocal Institute», mens han hører på det legendariske albumet med Freddei Mercury og Montserrat Caballe på Ipoden. Fascinert og inspirert over kraften i denne musikken, hvordan broen mellom rock og opera hviskes ut til et ekspressivt fyrverkeri i alle farger, der Freddie Mercurys stemme er «all over the place». Å synge denne musikken må være den ultimate utfordring for en mannlig sanger.
En drøm blir tent
Dagen før har han snakket med den nederlandske sopranen Karin Ten Cate, som har gjort dette prosjektet på store og små TV-show i Nederland.
– Karin var på jakt eter en ny mannlig stemme til Barcelona prosjektet, som var et prosjekt basert på alle de 8 sangene på Freddie Mercurys siste album, forklarer Marius. – Jeg visste inne i meg at jeg måtte være den perfekte kandidaten til å synge denne musikken, og jeg ble helt desperat når hun ikke en gang tenkte på meg som en verdig kandidat, sier Marius Holth.
Marius dro hjem til Norge uten noe tilbud om å synge i Barcelona, men møtet med Karin Ten Cate og med denne musikken hadde tent en drøm.
– Jeg klarte ikke å legge bort drømmen om å synge Barcelona, sier Marius.
Å stå på scenen foran flere tusen Queen-fans fra hele Europa, var noe av det største jeg har opplevd som sanger.
”I had this perfect dream”
– Barcelona-albumet til Freddie Mercury ble skrevet som en hyllest til den spanske operasangerinnen Montserrat Caballé som han mente hadde verden vakreste stemme. De to møttes på et TV-show og avtalte å synge sammen. Så møttes de i villaen til den spanske sopranen og jobbet sammen ut i de små timer. Dette var begynnelsen på Barcelona-albumet som ble en heftig crossover mellom Queens dramatiske rock og klassisk sang, utgitt i 1987. Dette var på slutten av Freddie Mercurys liv der han hadde aids og visste at han hadde kort tid igjen å leve. Det var meningen at de to skulle fremføre sangen «Barcelona» under åpningen på OL i 1992, men Mercury levde ikke lenge nok til å stå på den scenen.
Galla på Egertorget
Det skulle gå over et år før sjansen bød seg. Marius forteller om Barcelona til Oslo Operafestival og de synes prosjektet er spennende. De blir enige om å sette opp Barcelona på Egertorget under åpningen av festivalen. Marius inviterer med damekoret «Aquarius» fra Askim som han har jobbet en del med, og en norsk sopran som er tilknyttet festivalen. En intens øveperiode begynner for å få materialet på plass.
– Det var spennende å jobbe med kor, sier Marius som også var vokalpedagog for koret under innstuderingsperioden. – Vi måtte jobbe med damene for å få dem til å høres rocka ut, og det betydde en helt annen stemmebruk enn de var vant til. Det handlet om å engasjere hele kroppen og å synge ut, samtidig som det skulle være presist.
Marius pendlet frem og tilbake til Askim og jobbet intenst med damene i koret. Og han fikk sammen et band med strykere, som kunne gi musikken en verdig innpakning.
– Tre dager før premieren avlyste den norske sopranen, sier Marius. – Vi var sønderknust. Og vi tenkte at all denne jobben var til ingen nytte.
Som et siste desperat forsøk på å få fremført Barcelona, ringer Marius til Karen ten Cate. Hun satt seg på flyet og kom oppover med to gallakjoler i bagasjen.
– Vi hadde bare tid til en øving, sier Marius, men det gjorde ikke noe, for Karin hadde denne musikken under huden.
Åpningen på Oslo Operafestival ble en stor suksess. Over 700 mennesker samlet seg på Egertorget for å høre «Barcelona» og «The Golden Boy» og Marius og Karin stod på scenen sammen for første gang.
Etter dette hadde vi bare lyst til å gjøre mer, sier Marius
Turné i Europa
Damekoret Aquarius ble involvert i dette prosjektet og i 2008 inviterte de til en helaftens nyttårskonsert med sangene fra Barcelona-albumet og utvalgte Queen hits. På scenen stod Marius Holth og Karin Ten Cate sammen med et damekor fra indre Østfold som hadde fått stor selvtillit og store stemmer etter å ha jobbet jevnlig med Marius.
– For meg var dette en drøm som kom i oppfyllelse, sier Marius. – Endelig fikk jeg stå på en stor scene og synge denne fantastiske musikken sammen med Karin, slik jeg hadde drømt om.
Showet fikk en fantastisk mottagelse og ble invitert til Rotterdam til «Queen-day» et årlig arrangement for Queen-fans fra hele Europa. Showet ble også satt opp i Askim for to fulle hus i Askim kulturhus. Der var det to talentspeidere fra Sveits og i 2010 ble Marius, Karin og show-koret «Killer Queens» invitert til å fremføre hele showet på «Freddie Mercury Memorial Day» som er en Queen-festival som går av stabelen i Sveits hvert år.
– Det var en fantastisk prestisjefylt invitasjon, sier Marius. – Det er ikke hver dag man får sjangsen til å synge Freddie Mercurys musikk i hans egen hjemby, foran tusenvis av Queen-fans fra hele Europa.
Men det er ikke bare bare å flytte et show med over 30 mennesker på scenen fra Norge til Sveits. Utstyr måtte kjøres gjennom hele Europa, et helt kor skulle losjeres, musikere skulle flyttes og tas hånd om.
– Logistikken rundt dette prosjektet var skikkelig utfordrende, sier Marius. – Vi holdt på å gi opp, men vi fikk det til.
Med hjelp fra den Norske ambassaden kom de seg nedover og eventyret var et faktum. De hadde fått med seg produsenten Petter Anthon Næss, som blant annet hadde vært produsent for Jan Werner Danielsen og Sissel Endresen. Og etter en akustisk Barcelona-konsert for det norske miljøet i Sveits, bar ferden til Montreux.
– Å stå på scenen foran flere tusen Queen-fans fra hele Europa, var noe av det største jeg har opplevd som sanger, sier Marius. – Det var en magisk opplevelse og jeg følte jeg bare kunne sunget og sunget i en evighet. Publikum kunne alle sangene utenat og de sang med. Etterpå skrev vi autografer og fikk rockestjernestatus.
Å synge Barcelona var en drøm som gikk i oppfyllelse. Men drømmen lever videre.
– Jeg kunne godt tenke meg å synge dette showet igjen, sier Marius. – Det egner seg veldig til høytidelige anledninger– Gi meg et kor og en scene, så kommer jeg løpende.